donderdag 13 mei 2010

Vlernika: het verhaal van de Niños de la guerra

Niños de la guerra, oorlogskinderen. In 2007 was het 70 jaar geleden dat de Spanjaarden hun kinderen wegstuurden om te ontkomen aan de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939). Tweehonderd Baskische kinderen belandden toen in Gent. Ze werden hier opgevangen door pleeggezinnen. In totaal vertrokken 32.000 kinderen naar het buitenland, van hen 5.000 naar België.

De vzw Trefpunt herdacht deze warme daad van solidariteit voor en tijdens de Gentse Feesten editie 2007 met een groots multimediaal en muzikaal project.
De kinderen van toen die opnieuw in Spanje wonen, zijn samen met de Baskische premier, voor de gelegenheid naar België teruggekomen. Voor deze mensen, nu 70 tot 85 jaar oud, zocht de organisatie opnieuw Gentse gastgezinnen.

De meeste bekende Gentse Spanjaard is Manuel Mùgica-Gonzalez, commissaris bij de Gentse politie. Zijn vader, Angel Mùgica-Gonzalez (77), was één van de eerste Baskische kinderen die in Gent terechtkwamen, en hij is na de oorlog hier gebleven. "Met 200 kinderen waren ze toen", weet Manuel. "Later zijn er nog eens duizenden Spaanse kinderen overal in België opgevangen, maar de eersten kwamen naar Gent. En daarom willen we ook in Gent deze warme band tussen de Belgen en de Spanjaarden herdenken."

Binnen het project was er het boek Los niños de la guerra, uitgegeven bij Epo. Er was ook de openluchtvoorstelling ‘Spaans Krijt’, waarin acteur Daan Hugaert in de huid kroop van een Spaans vluchtelingenkind en de bezoekers rondleidde door Gent. De wandeling eindigde bij de tentoonstelling Los niños de la guerra in Ons Huis aan de Vrijdagmarkt.

Vlernika is de samentrekking van Vlaanderen en Guernica. De vergeten geschiedenis van de Spaanse kinderen op vlucht voor de burgeroorlog drukt ons ook vandaag nog met onze neus op actuele vluchtelingenproblemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten