dinsdag 18 mei 2010

Picasso's Guernica

Guernica is een schilderij van Picasso (1881-1973) uit 1937, genoemd naar de plaats Guernica in Spaans Baskenland. Het schilderij gaat over het bombardement van Guernica onder leiding van Francisco Franco, om de weerstand van de Republikeinen te breken. Het schilderij, met de enorme afmetingen 3,49 m hoog en 7,76 m breed, is een van de meest indrukwekkende en controversiƫle werken van Picasso.


Op 26 april 1937 werd de Spaanse plaats Guernica gebombardeerd. Het was nieuwe vorm van oorlogsvoering: burgers bombarderen. Dit was het eerste terreurbombardement in Europa. Over het exacte aantal dodelijke slachtoffers wordt tot op de dag van vandaag door historici getwist. Guernica werd grotendeels vernield.



Het schilderij laat de stad zien tijdens het bombardement. Er is veel tegelijk te zien op het schilderij. Vooraan het schilderij is een man met een kapot zwaard afgebeeld. Een symbool voor een dode soldaat. Een paard dat in paniek een huis binnenstormt, is het symbool voor de onschuldige slachtoffers. Rechts valt iemand van het brandende dak en een moeder huilt om haar dode kind en symboliseert het verdriet om de gesneuvelden. De lamp op het schilderij staat symbool voor de explosies.

Pablo Picasso wilde met het schilderij de chaos tijdens een bombardement laten voelen als je naar het schilderij kijkt. Ook de achtergrond is warrig, er is geen verschil tussen binnen en buiten. De mensen rennen in paniek uit hun huizen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten