maandag 21 juni 2010

Vredesschilderij op de binnenplaats van het justitiepaleis

Politie Gent laat binnen het project Kids’ Guernica een enorm vredesschilderij maken. Op maandag 21, dinsdag 22 en woensdag 23 juni schildert een groep leerlingen van het IVV Sint Vincentius hun Kids’ Guernica op de binnenplaats van het gerechtsgebouw van Gent.


Kids' Guernica is een internationaal kunstproject waarbij jongeren een vredestekening maken op een doek zoals dat van Picasso’s ‘Guernica’ (3,5m x 7,8m). In 40 landen zijn al meer dan 160 vredestekeningen geschilderd, maar het is de eerste keer dat een stad uit België deelneemt.


Met een actie als Kids’ Guernica versterkt Politie Gent de dialoog tussen de jongeren en de politie door hen uit te nodigen om samen met ons deze vredestekening te realiseren. Dit is uniek in de wereld: in vele landen is de lokale politiemacht één van de grootste vijanden van de lokale jongeren.



De leerlingen stelden zich de vraag “Wat kan de politie doen om geweld te voorkomen?” en een politiebezoek hielp hen het begrip geweld te interpreteren. Voor de invulling van het doek krijgen de jongeren de volledige vrijheid. We vragen enkel dat ze – op een eigen artistieke manier – de logo’s van Politie Gent, Stad Gent en de Vlinder van de vzw Zinloos Geweld in de tekening opnemen.




In het najaar wordt het schilderij in Gent tentoongesteld.

4 opmerkingen:

  1. Hilde Naessens21 juni 2010 om 15:17

    Wat een schitterend project! Veel succes én plezier gewenst!
    Ik ben al razend benieuwd naar het resultaat...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste leerlingen van 4 mod A en mevr. Van Marsenille, wat een uniek project waartoe jullie de kans krijgen om dit uit te werken. Super! Ik wens jullie allen veel fijne creatieve momenten en morgen kom ik alvast eens een kijkje nemen. Dit wil ik absoluut van dichtbij zien... :-)
    Groetjes,
    mevr. Wille

    BeantwoordenVerwijderen
  3. annie vandermeulen21 juni 2010 om 22:23

    Echte artiesten, die van 4 modulair A!
    Inschrijven 'poëziewedstrijd buurtproject dichter bij elkaar...' en hun klasgedichtje mogen voordragen in Arca-theater!
    En nu dit formitastisch project!
    Zoiets vergeten we nooit!
    Genieten maar en bravo voor jullie enthousiasme!
    KNIPOOGJE! annie vandermeulen

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Bruno Steyaert22 juni 2010 om 08:53

    Vergeten te vermelden ? Een eerste schilderij in dit project werd gemaakt door de leerlingen van de Kasteelateliers van het Stedelijk Onderwijs. De aanzet hiervoor was initieel het project rond zinloos geweld. De leerlingen van de Kasteelateliers (6-12 jaar) werkten hun inbreng af in mei en toonden het vorig weekend met gepaste fierheid op de Rateldag... meer op www.kasteelatelier.be

    BeantwoordenVerwijderen